垂直的挑戰

(Through Rose-Coloured Glasses)

今次真係大件事。

最近, 芬蘭有一個硏究報告, 認為我地D矮仔矮妹, 因心臟病而死亡的機會, 都會比”高腳七”大上一倍半。 烏呼哀哉, 命不久矣。

硏究認為, 這可能因為我們矮人血管較細, 比較容易栓塞; 又可能是先天性賀爾蒙不平行, 或者係營餋不良, 才引至身材矮細, 引至易有心臟病。

我抗議, 這簡直是”體高歧視” 的論點, 是對我們矮仔矮妹的”垂直挑戰” 。

我認為, 短小精桿, 並非營養不良, 不平行的錯誤。 緊湊結實的體格, 正所謂“麻雀雖小, 五臓皆全”, 様様機能都以最高效率運行, 又錯左去邊呢?

講實話, 矮人腳短, 走起路来密步急腳而行, 力氣又比其他人花得更多, 應該是好運動, 對強心實在有利。

况且矮人多計, 頭腦靈活, 早巳是街知巷聞的傳説, 係人都曉得啦。何以見得會有營餋不良呢?

其實, 只要活得精彩, 少活幾年又算得什麼呢?

This entry was posted in Miscellaneous, TRCG and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *