古文粵譯:討武曌檄 __ 梁煥松 (71)

古文粵譯:討武曌檄(重貼,江湖版)EmpressWu

解題:「武曌」(「曌」同「照」字),就是武則天,原本是唐太宗的妃子,太宗死後做了「感業寺」的尼姑,太子繼位,後世稱為「唐高宗」,偶遇武則天,驚為天人。

其時高宗王皇后與蕭淑妃爭寵,王皇后乃促使高宗納武則天為妃,以為己方的本錢。孰知武則天心腸狠毒,得寵後陷害王皇后與蕭淑妃慘死。高宗死後,太子登位為中宗,武則天垂簾聽政,卒之廢帝自立為女皇,改「唐」為「大周」。

徐敬業為太宗朝功臣之後,短時間內聚兵十餘萬,討伐武則天,並請文學界「初唐四傑」之一的駱賓王起草「討武曌檄」,條述起兵的緣由,呼籲各地支持。

「檄」(粵音「核」hat9)是古代文體的一種。此文雖短,但是文氣充沛,句句珠璣,結構嚴密,不愧為大文豪的作品。傳說武則天看到這文章這樣數臭自己,不但沒有發怒,還大表欣賞,問「有這麼好的人才,為甚麼宰相以前不羅致為國家服務?」可見武則天也是一個不簡單的君主。

偽臨朝武氏者,性非和順,地實寒微。
姓武呢件咁既冒牌皇帝,講到品性已經係衰過人,出身又唔好。

昔充太宗下陳,曾以更衣入侍。洎乎晚節,穢亂春宮。
舊時不過做太宗皇帝個近身婢女,服侍皇上著下衫咁,後來居然同太子有依邑。

潛隱先帝之私,陰圖後房之嬖
太宗原本將佢擺埋一便架啦,點知佢姣婆唔守得寡,特登勾引太子,想再入宮做妃嬪。

入門見嫉,娥眉不肯讓人;掩袖工讒,狐媚偏能惑主。
入左宮之後,爭風呷醋,搞風搞雨;出埋D 屎橋黎害人,扮晒性感迷惑皇上。

踐元后於翬翟,陷吾君於聚麀。加以虺蜴為心,豺狼成性。
害死皇后,聽自己坐正,搞到皇上子母亂倫。佢正一係毒如蛇蠍、兇似豺狼既衰婆呀。

近狎邪僻,殘害忠良;殺姊屠兄,弒君鴆母。
佢群埋成班衰人,專門殘害好人;佢殺自己個大佬同大姐 ,殺皇上同毒死皇后。

人神之所同嫉,天地之所不容。猶復包藏禍心,窺竊神器。
真係人神共憤、天地不容。佢仲立壞心場,想做皇帝。

君之愛子,幽之於別宮;賊之宗盟,委之以重任。
皇上個仔,俾佢囚禁;個班奸人,佢就委以重任。

鳴呼!霍子孟之不作,朱虛侯之已亡。燕啄皇孫,知漢祚之將盡;龍漦帝后,識夏庭之遽衰
死啦!漢朝既霍光同劉章咁忠誠既人,而家搵件黎睇下都咁難。好似前朝有D趙飛燕、褒似D咁既衰女人,國家幾難唔PK咯!

敬業皇唐舊臣,公侯冢子。奉先帝之成業,荷本朝之厚恩。
我地大佬阿敬業哥,係功臣個仔;以前太宗皇帝,同而家既朝廷,都好睇重佢。

宋微子之興悲,良有以也;袁君山之流涕,豈徒然哉!
古代忠臣宋微子、袁君山,國家有難時,都喊得一句句。

是用氣憤風雲,志安社稷,因天下之失望,順宇內之推心。
而家我地大佬扯晒火,要安定番個國家;因為全世界好唔順,大佬都係體察民情做野者。

爰舉義旗,以清妖孽。南連百越,北盡三河;鐵騎成群,玉軸相接。
我地舉起支義旗,實行一野打殘佢地。家陣聲勢已經好勁,由南至北,個個都撐我地,非常疊友,戰車又多。

海陵紅粟,倉儲之積靡窮;江浦黃旗,匡復之功何遠!
軍糧充足,要幾多有幾多 。一郁呀,聲勢真係唔講得笑,要搞惦話咁易!

班聲動而北風起,劍氣衝而南斗平。喑嗚則山嶽崩頹,叱吒則風雲變色。
戰車一開,聲勢利害。人人邋架生時,日月無光。怒氣一發地動山搖,人人叫一聲都會風雲變色。

以此制敵,何敵不摧?以此圖功,何功不克?
咁黎同佢地砌,邊個夠我地黎。我地咁既Quali,win硬啦!

公等或居漢地,或協周親,或膺重寄於話言,或受顧命於宣 室。言猶在耳,忠豈忘心!
你地各位,有D係唐朝宗室,有D係領朝廷命既大臣。以前皇上講既野言猶在耳,仲記得好清楚呱!

一抔之土未乾,六尺之孤何託?
高宗皇帝死左無耐,太子登位之後危危乎,要靠晒各位去扶助架。

倘能轉禍為福,送往事居,共立勤王之勳,無廢大君之命,凡諸爵賞,同指山河。
如果大家能夠扭轉乾坤,記住先帝對我地幾好,迎立佢D子孫做番皇帝, 事成之日,又點會虧待你地丫?到時大把著數啦。

若其眷戀窮城,徘徊歧路,坐昧先幾之兆,必貽後至之誅。
如果你地唔識時務,叫極你都唔支持我地既話,咁就坐失良機,因住到時我地同你做忌。

請看今日之域中,竟是誰家之天下!
睇下你就知,而家個世界邊個最惦丫!

http://chrisleung1954.blogspot.ca/2014/03/blog-post_10.html

This entry was posted in 古文粵譯 and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *